Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ψάχνουμε-Διαβάζουμε-Μαθαίνουμε Νο1

Με αφορμή ένα επίμαχο σφύριγμα των διαιτητών στον αγώνα Μεσσαρά-Ακαδ. Ρεθύμνου της Κυριακής 16/1/2011, ξεκινάει ένα νέο κομμάτι αρθρογραφίας στο blog, για να λύνονται πιθανές απορίες, να υπενθυμίζονται ήδη γνωστά θέματα, αλλά πιο σημαντικό, να μαθαίνουν όσοι δεν γνωρίζουν.. Η ενότητα αυτή ονομάζεται "Ψάχνουμε - Διαβάζουμε - Μαθαίνουμε" και εγκαινιάζεται σήμερα με θέμα τις ελεύθερες βολές.
Να τονίσω ότι τα άρθρά που θα γραφτούν σε αυτήν την ενότητα  θα ασχοληθούν με κανονισμούς, τακτικές κ.ά. και θα πάρουν ως αφορμές γεγονότα των παιχνιδιών (αποφάσεις διαιτητών, κριτών, προπονητών, παικτών, φιλάθλων..) χωρίς φυσικά να στοχοποιηθούν/κατηγορηθούν πρόσωπα. 

Όσον αφορά λοιπόν στο πρώτο άρθρο της σειράς.. Σε  μία εύστοχη ελεύθερη βολή ενός παίκτη της Α ομάδας, συμπαίκτης του διαπράττει παράβαση μπαίνοντας στη ρακέτα νωρίτερα. Τι γίνεται τότε; Πότε σφυρίζεται επανάληψη; Πότε μετράει ή δεν μετράει το καλάθι; Παραθέτω τον κανονισμό (ενημέρωση 2010) ο οποίος στο άρθρο 43 παράγραφος 3, αναφέρεται στις ελεύθερες βολές και πιο συγκεκριμένες στις ποινές.

43.3 Ποινή
   43.3.1 Εάν η ελεύθερη βολή είναι επιτυχής και η/οι παράβαση/εις διαπράττεται/τονται από το σουτέρ των ελευθέρων βολών, ο/οι πόντος/οι, δε θα μετρήσουν.
              Η μπάλα θα χορηγηθεί στους αντιπάλους για επαναφορά εκτός ορίων από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών εκτός και εάν υπάρχουν επιπλέον βολή/ες ή χορήγηση κατοχής της μπάλας.
   43.3.2 Εάν η ελεύθερη βολή είναι επιτυχημένη και η/οι παράβαση/εις διαπράττεται από οποιοδήποτε παίκτη/ες διαφορετικό από τον εκτελεστή των ελευθέρων βολών:
             · Ο/ι πόντος/οι εάν επιτευχθούν, θα μετρήσουν.
             · Παράβαση/εις θα αγνοηθούν.
Στην περίπτωση της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, η μπάλα θα δοθεί στους αντιπάλους για επαναφορά από θέση εκτός ορίων από οποιοδήποτε σημείο της τελικής γραμμής.
    43.3.3 Εάν μια ελεύθερη βολή δεν είναι επιτυχημένη και η παράβαση διαπραχθεί από:
             · Ένα συμπαίκτη του σουτέρ της τελευταίας ή μοναδικής ελεύθερης βολής, η μπάλα θα δοθεί στους αντιπάλους για επαναφορά από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών εκτός και εάν αυτή η ομάδα δικαιούται επιπλέον κατοχή.
             · Έναν αντίπαλο του σουτέρ των ελευθέρων βολών, αυτή η βολή θα επαναληφθεί από το σουτέρ των ελευθέρων βολών.
             · Τις δύο ομάδες στην τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή, το παιχνίδι θα συνεχιστεί με διαδικασία αναπήδησης.



Συμπερασματικά λοιπόν, σε εύστοχη βολή, μόνο αν ο ίδιος ο σουτέρ κάνει παράβαση δεν θα μετρήσει ο πόντος, διαφορετικά ο πόντος μετράει όποιος και να έκανε την παράβαση.
Αν τώρα η βολή είναι άστοχη τότε:
   α) παράβαση από συμπαίκτη = μπάλα στον αντίπαλο.
   β) παράβαση από αντίπαλο = επανάληψη.
   γ) παράβαση και από συμπαίκτη και από αντίπαλο = τζάμπολ.

Ο κανονισμός βέβαια στο αμέσως επόμενο άρθρο, δίνει το δικαίωμα στους διαιτητές και για διόρθωση της απόφασης.

Άρθρο 44ο Διορθώσιμα λάθη
   44.1 Ορισμός
      Οι διαιτητές, μπορούν να διορθώσουν ένα λάθος εάν ένας κανόνας έχει άθελά τους παραληφθεί, στις εξής περιπτώσεις μόνο:
         · Έχει παραχωρηθεί αδικαιολόγητα ελεύθερη/ες βολή/ες.
         · Έχει παραληφθεί η παραχώρηση δικαιούμενης ελεύθερης βολής/ων.
         · Έχει κατακυρωθεί ή ακυρωθεί πόντος/οι λανθασμένα από τους διαιτητές.
         · Έχει επιτραπεί σε λάθος παίκτη, να εκτελέσει ελεύθερη/ες βολή/ες.
Μόνο με επαρκή και ακριβή ενημέρωση μπορούμε να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι από όποιο πόστο και αν παρατηρούμε ή/και συμμετέχουμε ή/και ασκούμε κριτική.. Καλύτεροι διαιτητές, κριτές, προπονητές, παίκτες, φίλαθλοι.. και τελικά άνθρωποι.. Άλλωστε η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας σε κάθε τομέα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου